Goodreads by Eenvoud: Lettertypes voor web - Eenvoud

Goodreads by Eenvoud: Lettertypes voor web

30 mei 2019

Iedere maand verzamelen we een aantal artikelen over een interessant onderwerp. Deze maand gaat het over lettertypes voor web.

Wanneer je een lettertype online gebruikt wordt deze gerenderd. Dit zorgt ervoor dat hij er anders uit kan komen te zien dan wanneer je een lettertype gebruikt voor drukwerk. Het is daarom belangrijk dat je een goed font uitzoekt dat overal dezelfde uitstraling heeft. Hiervoor moet het lettertype een web variant hebben. In dit artikel geven we tips, voorbeelden en meer informatie over de mogelijkheden die je hebt online.


Wil je liever lezen over online formulieren?
Lees onze goodreads over online formulieren van vorige maand.


Vroeger was alles beter? Echt niet!

Een aantal jaar geleden had je maar een beperkt aantal lettertypes die je kon gebruiken op een website. Dit waren: Arial, Verdana, Comic Sans, Georgia, Impact, Tahoma, Times New Roman en Trebuchet MS. Het doorvoeren van een mooie huisstijl werd daardoor erg moeilijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel alternatieven.

GOOGLE FONTS

Een van die alternatieven is Google Fonts. Google heeft een aanbod van meer dan 900 (mei, 2019) fonts die je kan gebruiken. Bij elk lettertype geven ze aan waarmee je het goed kan combineren en zie je voorbeelden.

Je zou dagen bezig kunnen zijn met het uitzoeken van een goed lettertype. Om hiermee te helpen vonden we dit artikel waar 11 van deze fonts worden uitgelicht.

Myfonts

Op de website van Myfonts kun je aangeven dat je op zoek bent naar web fonts. Ook zij hebben een groot assortiment aan lettertypes. Als je inschrijft voor de nieuwsbrief, sturen ze steeds selecties met nieuwe lettertypes. Dit is erg handig als je nog zoekende bent naar een leuke stijl. Daarnaast kan je op de website zelf heel makkelijk bekijken hoe jouw tekst er uit ziet door te spelen met de widget bovenaan de pagina.

Lettertype Families

Als je een lettertype uitkiest, zorg dan altijd dat deze een grote familie heeft. “Familie”? denk je dan. Ja! Hiermee bedoelen we verschillende varianten en dikten. Hier onder zie je een voorbeeld van het lettertype Din Next. Dit is een geschikt lettertype om te gebruiken, want hij heeft wel 7 verschillende varianten. Van ultra dun tot extreem dik. Zo weet je zeker dat je goed zit als er iets ontworpen moet worden.

Toegankelijkheid

Een goed lettertype is zo belangrijk, dat sommige bedrijven zelfs een eigen font ontwerpen. Netflix, YouTube, Coca Cola, IBM, Airbnb en intel zijn daar voorbeelden van. De bedrijven zorgen met hun eigen lettertype voor een consistente branding. Het maakt niet uit waar ze het voor gebruiken; banners, productverpakkingen, tv programma’s, het ziet er altijd netjes uit.

In dit artikel lees je hoe Airbnb de toegankelijkheid voor gebruikers heeft verbeterd met hun font “Airbnb Cereal” en hier lees je meer over Coca Cola’s “TCCC Unity” , YouTube’s “YouTube Sans” en Intel’s “Intel Clear”.