Website op maat of een kant-en-klaar thema? - Eenvoud

Website op maat of een kant-en-klaar thema?

22 juli 2020

Een WordPress website kan op twee manieren gemaakt worden. Er kan gebruik gemaakt worden van een kant-en-klaar thema of de website kan geheel op maat worden gebouwd. Het verschilt per bedrijf en situatie welk soort thema de best passende oplossing is. In dit artikel vertellen wij meer over de voor en nadelen van beide opties.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN WEBSITE OP MAAT EN EEN KANT-EN-KLAAR THEMA?

Een kant-en-klaar thema is simpel gezegd een template die je kunt gebruiken voor het bouwen van een website. Deze templates worden voor kleine (of grote) bedragen aangeboden op websites zoals Themeforest.

Bij het bouwen van een op maat gemaakte WordPress website spreken wij ook wel over een custom thema. Een custom thema wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt op basis van de wensen en behoeften van een klant.

WEBSITE OP MAAT

Voor het bouwen van een op maat gemaakte website gaat een iets langer proces vooraf. In het proces voor de bouw wordt nagedacht over de strategie, het design en wat de beste technische uitwerking is. Voor het ontwikkelen van een custom thema is specifieke kennis nodig, daarom wordt de bouw doorgaans gedaan door een digital agency met ervaring in het bouwen van complexere websites.

VOORDELEN VAN EEN CUSTOM THEMA

 • Voor het thema wordt een ontwerp gemaakt. De vormgeving van de website is daardoor uniek en kan exact aansluiten op de huisstijl van het bedrijf. Dit draagt uiteindelijk bij aan betere branding.
 • Tijdens de bouw kan er rekening gehouden worden met extra visuele oplossingen. Er kunnen bijvoorbeeld flexibele blokken worden gebouwd waarin de gebruiker makkelijk een kleur, hoogte of weergave kan aanpassen. Zo kan een blok op meerdere manieren binnen een pagina gebruikt worden.
 • Een custom thema is beter geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO), doordat er tijdens de bouw rekening wordt gehouden met de crawlers die de pagina’s kunnen lezen.
 • Als een bedrijf groeit, zal de website mee moeten groeien. Als de juiste technologieën worden toegepast, de website weinig plugins bevat en de performance goed is, kan dit proces naadloos verlopen zonder grote investeringen in de toekomst.
 • Er is altijd ondersteuning, omdat er direct contact is met de makers van de website. Zij weten vaak meteen waar ze moeten kijken en kunnen snel schakelen. Daarnaast bieden zij vaak ook onderhoudspakketten aan, waarmee ze zorgen dat het CMS en de plugins goed up-to-date blijven.
 • De website zal een snellere laadtijd hebben, omdat er geen overbodige dingen worden ingeladen.

NADELEN

 • Het traject heeft een langere doorlooptijd. Voor de bouw van de website zal een design gemaakt moeten worden. Dit kost extra tijd. Ook kan in sommige gevallen de complexiteit zorgen voor een langere doorlooptijd.
 • De bouw van de website zal hogere kosten met zich meebrengen, omdat alles op maat gemaakt wordt.

KANT-EN-KLAAR THEMA

Bij het gebruik van een kant-en-klaar thema kunnen websites redelijk snel worden opgeleverd. Ook is er minder technische kennis nodig voor het maken van de website.

VOORDELEN VAN EEN KANT-EN-KLAAR THEMA

 • De aanschaf van een kant-en-klaar thema is over het algemeen goedkoop. Er zijn veel thema’s voor minder dan € 100,- online te vinden en er zijn zelfs een aantal gratis thema’s.
 • De bouw van de website neemt minder tijd in beslag. Als een website snel online moet komen kan een kant-en-klaar thema veel tijd besparen.

NADELEN

 • De website is minder flexibel. Vaak kunnen er minimale aanpassingen worden gedaan aan de layout van de website. Als er toch elementen moeten worden aangepast is het vaak lastig om maatwerk aan de website toe te voegen, waardoor je onverwacht tegen hoge kosten kan aanlopen.
 • De ondersteuning is bij een gekocht thema vaak minder goed. Waar je bij een custom thema makkelijk kan schakelen met een team, kan je bij een kant-en-klaar thema vaak alleen online terecht. Er zijn veel makers van thema’s die slechte ondersteuning leveren of verwijzen naar dure maatwerkoplossingen, als ze überhaupt reageren op vragen.
 • Het komt vaak voor dat de maker van een thema stopt met ontwikkelen. Dit heeft als gevolg dat er geen ondersteuning meer is. Dat kan als consequentie hebben dat er een nieuwe partij moet worden ingeschakeld om aanpassingen en onderhoud te doen. Dit kost tijd en geld.
 • De website is minder SEO-vriendelijk. Kant-en-klare thema’s hebben vaak ingebouwde SEO oplossingen, maar deze hebben meestal aanpassingen op maat nodig om echt SEO-vriendelijk te zijn.
 • In kant-en-klare thema’s worden vaak zoveel mogelijk scenario’s uitgewerkt, zodat gebruikers meer vrijheid hebben in o.a. de opmaak van pagina’s. Echter zorgt dit er voor dat er veel onnodige code wordt ingeladen en de website vaak veel plugins bevat. Dit heeft zeer negatieve gevolgen voor de laadtijd van de website.
 • Kant-en-klaar thema’s bevatten vaak veel plugins, waardoor er een grotere kans is dat de website gehackt kan worden. Lees hier meer over in ons artikel over het up-to-date houden van WordPress.

CONCLUSIE

Welk thema het best bij een bedrijf past is afhankelijk van de situatie en het budget. Uit onze ervaring is gebleken dat men gebaat is bij goede ondersteuning en korte lijntjes tijdens de bouw van een website. Daarom adviseren wij in bijna alle gevallen een op maat gemaakte website. Bij Eenvoud staat een ervaren team van projectmanagers, designers en developers voor je klaar.

Op zoek naar een geschikte agency om een website te laten bouwen?
Neem contact met ons op.

Geschreven door Philippe Beaupain en Suzanne Klooster