Waarom jouw WordPress site altijd up to date moet zijn - Eenvoud

Waarom jouw WordPress site altijd up to date moet zijn

1 mei 2020

Als jouw website gemaakt is op basis van WordPress dan is het belangrijk dat deze regelmatig wordt bijgewerkt. Wij zullen in dit artikel uitleggen waarom.

Misschien is je motto: “If it ain’t broke, don’t fix it”. Voor veel situaties is dit zo, maar voor een WordPress website gaat dit helaas niet op. Maar waarom moet er eigenlijk regelmatig geupdate worden? De drie belangrijkste redenen:

  1. Beveiliging
  2. Bugfixes
  3. Nieuwe features en betere performance

1. Beveiliging

De meest belangrijke reden om je WordPress website up-to-date te houden heeft te maken met beveiliging. Door de populariteit van het CMS, meer dan 35% van alle websites zijn gemaakt met WordPress, is het ook een populair doelwit voor hackers, data-dieven en malware-verspreiders.

Elke WordPress update gaat gepaard met release notes (een lijst met wat er is aangepast). Hackers lezen deze release notes en proberen dan websites te vinden die nog niet geupdate zijn.

Als de website draait op een oudere versie van WordPress, betekent dit dat er kwetsbaarheden zijn en de website dus gehacked zou kunnen worden.

Naast de WordPress Installatie zelf kunnen ook verouderde plugins en thema’s gebruikt worden om de site binnen te komen. Deze moeten dus ook altijd up-to-date zijn.

2. Bugfixes

Elke software heeft bugs, ook WordPress. Bugs zijn fouten in de software, die onbedoelde uitwerkingen kunnen vertonen. Dit kan leiden tot vreemde interacties, errors of zelfs dat de website crashed. Om te zorgen dat een website soepel blijft draaien is het belangrijk dat deze fouten worden opgelost.

3. Nieuwe functionaliteiten en verbeterde prestaties

WordPress is open source software en veel mensen dragen bij aan de doorontwikkeling ervan. Alleen al in 2019 zijn er 54 nieuwe versie verschenen van WordPress. Elke release bevat nieuwe functies en verbeterde prestaties.Dit zorgt ervoor dat WordPress snel en efficiƫnt blijft werken. Snelheid is een belangrijke factor in Search Engine Optimalisation (SEO).

Hetzelfde geldt ook voor de plugins waarvan een website gebruik maakt. Naast dat een website dus kwetsbaar is voor hackers als deze niet up-to-date is, mis je mogelijk ook een verbeterde gebruikservaring doordat er nieuwe of verbeterde functionaliteiten zijn uitgebracht.

Backups

Maak altijd voordat je een update doet een goede backup. Het kan namelijk voorkomen dat door het updaten een bug optreedt of de website niet meer bereikbaar is. Dit kan komen doordat de versie van een plugin niet meer samenwerkt met de nieuwe versie van WordPress, of omdat een thema of plugin functies gebruiken die veranderd of verwijderd zijn.

Door een goede backup te maken kun je direct weer terug naar de oude situatie terwijl je uitzoekt wat er mis is gegaan.

Wil je geen zorgen dat jouw website stuk gaat of gehackt wordt? Informeer dan naar ons onderhoudscontract en laat je door Eenvoud ontzorgen, zodat jouw website altijd veilig, snel en goed bereikbaar is!

Geschreven door onze WordPress developer: Philippe