Van virtuele assistent tot virtuele lover? - Eenvoud

Van virtuele assistent tot virtuele lover?

31 mei 2018

De virtuele assistent Siri of Alexa kennen we inmiddels allemaal en sommigen van ons kunnen misschien wel niet meer zonder. Met de opmars van Artificial Intelligence (AI) groeien de mogelijkheden voor virtuele assistenten elke dag. Binnen 2 jaar zal het al heel normaal worden om virtuele vrienden of lovers te hebben. Klinkt gek? Ik denk van niet.

Tijdens de TNW Conference dit jaar heb ik de talk Virtual Companions van David Mattin van TrendWatching gezien en deze gedachte bleef me achtervolgen. Hij vertelde waarom virtuele partners/vrienden als trend worden voorspeld en wat hiervan de toepassingen zouden kunnen zijn. Voordat je denkt aan een taferelen zoals in de film Her, vertel ik je graag waarom ik ook geloof in deze trend en wat eventuele toepassingen zouden kunnen zijn voor de nabije toekomst.

AI EN DE TOEKOMST

Het begon allemaal met de irritante paperclip van Microsoft die ons hielp onze eerste Word documenten te typen en inmiddels hebben verschillende bedrijven een virtuele assistent geïntroduceerd. Persoonlijk vind ik de toepassingen en mogelijkheden nu nog te beperkt en maak ik er vrij weinig gebruik van. Verschillende consumenten onderzoeken tonen aan dat meer dan de helft van de mensen virtuele vrienden niet uitsluit. Sterker nog, in Japan is dit al vrij normaal. In Tokio bestaan bijvoorbeeld 50% van de huishoudens uit singles en uit surveys is ook gebleken dat de behoefte aan fysieke relaties sterk aan het dalen is. 36% van de jongeren tussen 16 en 19 zeggen geen interesse te hebben in seks; 2 jaar terug was dit nog 18%! Tegelijkertijd komen er wel veel mentale problemen voor en voelen velen zich erg eenzaam. Een virtuele lover helpt dus wel dit probleem deels op te lossen, omdat je dan toch het gevoel krijgt dat er iemand voor je is. Voor een voorproefje kun je dit filmpje eens bekijken:
https://www.youtube.com/embed/nkcKaNqfykg

Dit is raar en een tikkeltje naar om te zien, ben ik met je eens. Maar wat ik wel zie zitten is dat ik gebruik zal maken van een eigen bot die verschillende taken voor mij kan automatiseren of van mij kan overnemen. Afspraken inplannen, boodschappen lijstjes maken, mij herinneren aan mijn sportlessen en me helpen om ergens op tijd aan te komen. En door middel van AI zal deze bot zich continue aanpassen aan mij, mijn humor snappen en zo mij ook beter kunnen begeleiden in mijn leven. Handig, niet? Er wordt zelfs voorspeld dat de gemiddelde persoon voor 2020 meer gesprekken zal voeren met zijn of haar bot dan met hun partner.

TOEPASSINGEN VOOR BEDRIJVEN

Maar wat betekent dit voor de kansen in de markt? Naast nieuwe mogelijkheden en industrieën zijn er ook tal van kansen voor bestaande bedrijven.

Zorg

Voor de zorg zijn er verschillende toepassingen mogelijk, voor bijvoorbeeld ouderen of zieke kinderen. 90% van de ouderen willen graag op zichzelf blijven wonen, maar hebben ofwel begeleiding nodig om bijvoorbeeld hun medicijnen te nemen of niet vergeten te eten. Veel ouderen zijn ook alleen en voelen zich ook eenzaam omdat ze gewend waren om met een partner te leven. Voor dergelijke ouderen kan het erg gezellig zijn om thuis begeleid en vergezeld te worden door een virtueel maatje. Iemand met wie je een gesprek kunt voeren of dingen kunt vragen of jou helpt herinneren aan dagelijkse taken.

Maar ook in ziekenhuizen waar mensen lange tijd moeten doorbrengen kan dit een oplossing zijn, zo kunnen kinderen bijvoorbeeld bijgeschoold blijven door een persoonlijke virtuele leraar of coach. Zo leren ze spelenderwijs de stof én ontwikkelen ze sociale skills.

Gezondheid & fitness

Een persoonlijke coach die mijn activiteiten, voeding bijhoudt en zo ook mijn sportdoelen bijstelt en me de tips geeft die ik nodig heb om meer uit mezelf te halen? Doe mij maar! Je kunt door middel van handige apps tegenwoordig van alles bijhouden en zo ‘makkelijk’ je doelen behalen. Maar iedereen weet het eigenlijk wel, sporten met een sport buddy of een met een schreeuwende coach boven je hoofd is toch net wat efficiënter dan in je eentje. Tevens bespaart het mij ook weer denk werk en hoef ik niet meer na te denken over mijn sportschema.

Financiële dienstverlening

Een persoonlijke assistent die al je belastingen, betalingen en budgetten beheert? Lijkt me fantastisch! Iedereen heeft naast verschillende inkomstenbronnen ook een heel ander bestedingspatroon en behoeften en belangen. Een AI financiële coach biedt een betaalbare oplossing voor zowel de dienstverleners als de klanten; het is voor een boekhouder of bank onmogelijk om iedere klant persoonlijke assistentie te bieden en tevens kan bijna niemand zich een fulltime financiële coach veroorloven.

Customer service

Bots worden nu al veel gebruikt in Customer Service, maar wat je hier ziet is dat de dienstverlening hierdoor erg onpersoonlijk wordt of dat je de vraag precies zo moet formuleren dat de bot het wel begrijpt. Nogal frustrerend. Dit leidt tot schade aan je merk en imago. Daarom investeren innovatieve bedrijven veel in hun Customer Service, omdat dit de cruciale momenten zijn om de klant beter te begrijpen en zo een feedback loop te creëeren voor de producten of diensten.

Echter, vaak wanneer je een bedrijf benadert over een vraag over hun product of dienst ben je waarschijnlijk niet de enige met die vraag. Dit betekent dat het initiële contact overgenomen zou kunnen worden door een AI bot, die je dan op een efficiënte manier kan toewijzen naar de juiste afdeling of operator. De bot kan ook bijhouden op welke manier elke klant behandeld wilt worden; word je graag gebeld of geef je de voorkeur aan contact via mail? Dit kan allemaal bijgehouden worden, samen met woordgebruik. Ook kunnen bedrijven hun AI bot een ‘persoonlijkheid’ geven en zo een verlengstuk van hun branding maken.

Natuurlijk zijn veel van deze voorbeelden nu al mogelijk, maar AI zorgt ervoor dat de nogal statische bots nu ook persoonlijker kunnen worden. Aangezien ze steeds beter kunnen reageren op menselijke interactie kunnen ze steeds humaner en zo ook gezelliger worden. En dan zie ik de meerwaarde er zeker van in; het lijkt mij persoonlijk heerlijk om ontlast te worden van het denkwerk dat ik nu spendeer aan taken die geautomatiseerd kunnen worden of door een bot vervangen kunnen worden. Kom maar op met die virtuele vrienden!

GET IN TOUCH!
Benieuwd wat AI nu al voor je website of app kan betekenen? Laat het me weten en dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.