De tips van Lawrence, voor een stagiair(e) - Eenvoud

De tips van Lawrence, voor een stagiair(e)

11 juli 2022

Hoe maak je van je stageperiode een succes? Je wilt natuurlijk dat het soepeltjes verloopt en laten zien wat je waard bent! Met een aantal tips kan jij shinen als de ideale stagiair(e) en wordt je onderdeel van de echte Eenvoudians bij Eenvoud!Ben je klaar om je studentenleventje even opzij te zetten voor een kickass stage? Met onderstaande tips kun je jezelf goed voorbereiden!

Tip 1  Leer meer over het bedrijf

Voordat je begint met je stage, is het handig om zoveel mogelijk te leren over het bedrijf. Zo krijg je een goed idee wat je kan verwachten en sta je niet snel voor verrassingen. Analyseer dus niet alleen de website, maar kijk verder. Zijn er bijvoorbeeld artikelen over het bedrijf geschreven? Of is het bedrijf actief op sociale media? Kijk ook naar de portfolio om een goed beeld van de klanten te krijgen. Op deze manier kan je misschien achterhalen wat voor mensen er werken en een goede impressie krijgen van je toekomstige stageplaats en collega’s. Een goed begin is bovendien het halve werk!

Ook is het handig voor jezelf om te weten of het bedrijf al ervaring heeft met het begeleiden van stagiaire(s). Zij weten bijvoorbeeld wat jouw opleiding van je eist en hoeveel tijd je hier ongeveer aan kwijt bent. Een bedrijf dat voor het eerst een stagiair(e) aanneemt kan namelijk onderschatten hoeveel tijd je nodig hebt.

Tip 2 Blijf georganiseerd

Naast lekker stage lopen bij je stagebedrijf, moet je niet vergeten dat je vaak naast je stage nog wat werk moet verrichten vanuit je opleiding. Het is daarom handig om dit van tevoren met je stagebegeleider te bespreken, zodat je niet later in de problemen komt. Breng dit dus in kaart, niet alleen voor je stagebegeleider maar ook voor jezelf!

Als stagiair(e) krijg je veel gevarieerde taken, maar houd je hoofd koel. Vind een manier hoe je gestructureerd en georganiseerd te werk kan gaan, die voor jou werkt. Verzamel bijvoorbeeld al je werk op een logische manier, zodat je het overzicht niet kwijt raakt. Dit zal enorm veel tijd schelen voor bijvoorbeeld het schrijven van je stageverslag.Daarnaast is het ook handig om een globale planning te maken voor jezelf. In de praktijk gebeuren er altijd dingen die je niet had verwacht tijdens je planning. Wees daarom flexibel en schuif met taken en deadlines in je planning, zodat je toch je planning haalt. Ook is het handig om rekening te houden met je (eventuele) bijbaan in combinatie met je stage. Overleg dit vooral met je stagebegeleider, zodat jullie hier samen goed uit komen!

Tip 3 Wees flexibel

Je planning of de werkzaamheden kunnen nog wel eens anders lopen dan je voor ogen had. Om teleurstelling te voorkomen is het uiteraard handig om een flexibele werkhouding aan te nemen. Het komt namelijk wel eens voor dat je misschien andere taken doet dan wat je had verwacht. Het is daarom handig om hier open voor te staan, je loopt natuurlijk stage om zoveel mogelijk te leren!

Tip 4 Daag jezelf uit

Een stage is een mooie kans om jezelf uit te dagen op verschillende vlakken. Zo kan je ervoor kiezen om nieuwe dingen te leren waar je eerst geen tijd of ruimte voor had. Stap vaker uit je comfortzone. Je zult merken dat je stagebegeleider met je meedenkt en ook wil dat jouw stage een succes wordt! 

Tip 5 Have fun!

Misschien vanzelfsprekend maar vergeet ook niet om er een leuke tijd van te maken. Tijdens je stage zal je veel nieuwe mensen en collega’s ontmoeten dus stel je collegiaal op! Als je iemand tegenkomt op de werkvloer, aarzel dan niet om jezelf voor te stellen.Hopelijk kun je met deze tips en met je eigen inbreng van jouw stageperiode een kickass stage maken!